Al llarg de les últimes setmanes els membres de l'Associació Herpetològica Timon hem gravat diversos programes sobre rèptils i amfibis per a la televisió pública valenciana, À Punt, que s'emetran en dates pròximes. Les temàtiques van des dels gripaus d'esperons del Parc Natural de l'Albufera de València a les poblacions de camaleons mediterranis de les comarques del sud valencià. Però el més especial per a nosaltres és el que hem enregistrat per al programa "Terra Viva" en el que tractarem la problemàtica dels "efectes-trampa", estructures de construcció humana on queda atrapada la fauna salvatge, que ocasionen milers i milers de morts cada any al nostre país.
Explicant què és un efecte-trampa a la gravació del programa "Terra Viva" d'À Punt. (Fotografia d'Emilio Rosillo Parra). |
Estem molt agraïts a la productora del programa pel seu interès i per haver-nos donat l'oportunitat de denunciar aquest impacte antròpic tan negatiu per a la nostra fauna, especialment per als amfibis i rèptils autòctons, però que ha quedat totalment ocult a l'opinió pública per la popularitat d'altres temàtiques "animalistes". La visualització a la televisió pública valenciana del treball realitzat als rescats que organitzem, especialment en aquells que lidera el company Miguel Alonso, és un xicotet pas que ens apropa més al comú de la població i a la seua sensibilització. Amb sort aquest serà el primer de molts passos futurs.