Era un matí de dimecres, un d'eixos dies d'hivern sense massa fred. Un amic i company paleontòleg de copilot i jo al volant, intentant arribar a un aflorament calcari que havíem vist a un mapa geològic. Però el GPS del mòbil decideix no funcionar i ens dirigeix a un altre punt. En resum, que acabem enmig d'una zona de tarongerars i a centenars de metres del nostre objectiu inicial, en terme de Picassent (Horta Sud). Mentre intentem fer funcionar la geolocalització veiem a pocs metres un dragonet comú, una Tarentola mauritanica, solejant al mur d'una sèquia. Com havia dit abans, tot i ser hivern, estava sent un dia temperat i aquell dragonet tampoc era el primer rèptil que veiem actiu, aixina que decidim fer una volta per la zona a veure què hi trobem i aprofitar l'error del GPS. Beneït error.
Als pocs minuts de rondar-hi, ambdós ens aturem de colp mirant la mateixa cosa que destaca, blanquinosa, a una clariana entre la baixa herba. Un os que als dos, que ens dediquem a la Paleontologia de rèptils, ens era familiar.
Va, home, això és el que pareix que és? - pregunta u, incrèdul.
Va, home, això és el que pareix que és? - pregunta u, incrèdul.
Sí, ho és - confirma l'altre recollint-lo del terra.
Un húmer esquerrà d'una tortuga. La seua morfologia no era la pròpia de les espècies autòctones, tant pel que fa a les aquàtiques com a les terrestres. Continuem prospectant la zona, discutint sobre la troballa i el seu possible origen, quan als pocs metres ens trobem la festa grossa.
Acumulació de restes de queloni (de moment) indeterminat. |
Un crani pràcticament complet junt amb cinc vèrtebres cervicals, dues vèrtebres caudals, un fèmur esquerre, ambdues tíbies, una fíbula dreta i dos tarsos. I amb aquell crani, que presentava una cresta supra-occipital molt desenvolupada, no hi havia cap mena de dubte sobre la identitat de la difunta tortuga: ens trobàvem davant de les restes mortals d'una tortuga mossegadora nord-americana, Chelydra serpentina.
Crani de tortuga mossegadora nord-americana, Chelydra serpentina. |
La lògica i conseqüent pregunta formulada en aquell moment a la meua ment acaba de donar el seu fruit final. A la darrera edició del "Boletín de la Asociación de Herpetología Española" ha sigut publicat el meu article "Nuevas citas de tortuga mordedora norteamericana, Chelydra serpentina (Testudines: Chelydridae), en Valencia y su posible potencial invasor". En ell repasse totes les cites produïdes d'aquesta espècie exòtica en territori valencià, incloent aquella troballa hivernal i una altra de nova que es produí mesos després a Alzira (Ribera Alta). Concretament una femella jove de tortuga mossegadora que fou atropellada i ferida mortalment.
Femella sub-adulta de tortuga mossegadora nord-americana, Chelydra serpentina. |
Sumades totes les cites valencianes i bibliografia en mà sols podem que preocupar-nos davant de les possibilitats de la instal·lació en la nostra terra valenciana d'una nova espècie invasora. Si vols saber els motius detallats pots llegir-los accedint a l'article clicant sobre aquestes mateixes línies o fer-ho sobre la següent imatge.
*I recorda, les tortugues, com qualsevol altre animal exòtic, no són joguets d'utilitzar i abandonar". Responsabilitat. Més encara quan u compra una tortuga que porta per nom "mossegadora". La nostra fauna t'ho agrairà.