Rius bruts i tortugues alienes

Adult de tortuga d'orelles roges, Trachemys scripta elegans, solejant sobre una extravagant plataforma flotant al riu Magre (Ribera Alta, C. Valenciana).


El malany als nostres rius és constant, la sensibilització mediambiental és cada vegada major a la nostra societat, diuen, però l'aigua continua baixant cap al mar igual de bruta, igual de pudenta. La bromera sabonosa, el contrallum oliós i els plàstics flotants que recordava de la meua infantesa al riu Magre encara es perpetuen tot i els pas dels anys. 

Quin tipus de vida animal pot prosperar en eixes condicions? La gambúsia (Gambusia holbrooki) i el cranc roig americà (Procambarus clarkii). I també la tortuga d'orelles roges (Trachemys scripta elegans). Totes elles espècies invasores, alienes als nostres ecosistemes, on foragiten les autòctones que ja tenen dificultats per sobreviure en ambients cada vegada més contaminats i antropitzats.

Si bé les intervencions dels últims anys han millorat estèticament l'aspecte de la riba del Magre al seu pas pel Marquesat (Llombai, Catadau i Alfarb), aquestes no han servit per solucionar el greu problema que significa la presència d'aquestes espècies exòtiques. Tot i que és cert que la lluita contra elles no depen únicament d'actuacions en llocs puntuals i a nivell local, no és menys cert que sense aquest tipus d'intervencions no se'n pot fer front.

La qüestió és posar-se a la faena, no?